Ontwerponderzoek Leefklimaat  | beschermd dorpsgezicht

Deze ontwerpopdracht is een vervolgopdracht van het nieuw te bouwen bijgebouw in beschermd dorpsgezicht. De opdrachtgevers, de bewoners vroegen mij te onderzoeken waarom het bestaande leefklimaat niet voldoet aan hun wensen.

Dat het huidige woning niet voldoet aan de woon-leef wensen komt voornamelijk door te weinig daglicht, contact en uitzicht met de prachtige omgeving. Dit komt door de oriëntatie van de leefruimten (woonkamer & eetkamer). Deze zijn naar het westen georiënteerd en daarbij vormen de beschermde bomen in de nabije omgeving een belending voor het binnen laten vallen van het zonlicht.

Door goed naar de vormentaal van, de onder architectuur gebouwde bestaande, woning en de oriëntatie te onderzoeken ben ik tot een ontwerp gekomen dat past bij het bestaande. Ik heb getracht met zo min mogelijke ingrepen een zo maximaal mogelijk resultaat te bereiken.

Het ontwerp voegt de bijkeuken en de keuken samen tot een ruime woonkeuken. Dit omdat de voormalige bijkeuken op het zuidwesten is georiënteerd. Door hier een verblijfsgebied van te maken kan men in de woonkeuken de zon gedurende de hele dag volgen. Om dit resultaat de maximaal te laten ervaren wordt de vliering verwijderd waardoor de volledige hoogte van de aanbouw kan worden ervaren. De karakteristieke, deels bestaande, deels nieuwe kozijnen geven de woonkeuken zijn eigen karakter.

Opdrachtgever

particulier

Rol

architect | RN architectuur

Programma

Woonkeuken

Locatie

Twente

Ontwerponderzoek Leefklimaat | beschermd dorpsgezicht

Related Projects
Contact Us

Voor meer informatie, neem contact op!

Not readable? Change text. captcha txt