Transformatie van oude Graansilo Watermann in Bad Nieuweschans

Kunstbaken de Graansilo

Om van de graansilo een kunstbaken te maken is er een opgang (omhoog cirkelende gangpaden) ontworpen die de bezoeker vanuit verschillende perspectieven en door verschillende kunstkamers, naar het hoogste punt met het fantastische uitzicht leidt. Kortom een beleving voor het oog.

Omschrijving concept:

De open begane grond die dienst doet als lobby en gebruikt kan worden voor evenementen en concerten is ook de start van de kunstbeleving. Verder geven het betonskelet met de schachten van de 29 silo´s de oorspronkelijke functie en het karakter van het gebouw weer.

Vanuit de deuropening op de begane grond vertrekt men in noordelijke richting, geleidt door de hellingpaden, richting de locomotievenloods (Oude Remise). Om vervolgens om te draaien en richting de silo te lopen naar de entree op de eerste verdieping. Vanaf hier gaan de hellingpaden verder in het gebouw, als een cirkelende opgang in de buitenste schachten aan de gevelzijde, op weg naar het hoogste punt van de silo. Onderweg wordt de bezoeker verleidt door de grote hoeveelheid kunstkamers met kunst van kunstenaars van formaat die door de vele verschillende perspectieven een lust zijn voor het oog. De speelse invulling vormt een contrast met de bestaande rigide graansilo. In de romp van de silo (t.p.v. de schachten) zullen verder ook geen grote gevelwijzigingen plaatsvinden om de bezoeker zoveel mogelijk de kunst te laten beleven. Elke keer wanneer een hellingpad van hoek veranderd, is een kleine gevelopening geplaatst om een ingekaderd uitzicht te bieden, zodat de bezoeker de mogelijkheid heeft zich te oriënteren.

Langzaam komt de bezoeker steeds hoger in de graansilo. Wanneer hij boven de schachten uit komt, merkt de bezoeker dat hij bijna op het hoogste punt is aangekomen. Voordat hij daar het adembenemende uitzicht te zien krijgt, cirkelt de bezoeker nog twee keer langs de gevel van de graansilo waar het uitzicht al meer binnen oogbereik komt. Aan de binnenzijde centraal op de verdieping is ‘de spin`, de graanelevator met al zijn stortbuizen te bewonderen. De stortbuizen van de graanelevator doen dienst als enorme kroonluchter en zorgen ervoor dat de genummerde silo´s (in totaal 29) verlicht worden. Wanneer de bezoeker omlaag kijkt naar de spin kan men ook van bovenaf in de schachten van de silo’s kijken, naar de verschillende kunstkamers.

Door de nieuwe entree en opgang naar de eerste verdieping buiten de vierkante plattegrond van de graansilo te plaatsen wordt duidelijk dat de bestaande silo een nieuwe bestemming heeft gekregen. Het kunstwerk op de nok van het tentdak, in de vorm van een vormvast wimpel object, is het uithangbord voor de kunstbaken.

Opdrachtgever

Marjon Edzes – Stichting DBF

Rol

architect/adviseur herbestemming in dienst van Nibag

Programma

kunstbaken

Locatie

Bad Nieuweschans

Transformatie Graansilo Bad Nieuweschans

Related Projects
Contact Us

Voor meer informatie, neem contact op!

Not readable? Change text. captcha txt