Afstudeeronderzoek | Transformatie industrieel erfgoed; BAT fabriek te Zevenaar

Zevenaar ligt in de provincie Gelderland en maakt deel uit van de stadsregio Arnhem-Nijmegen. Het is de belangrijkste stad van de Liemers, een gebied aan de Duitse grens. De stadskern wordt gevormd door drie afzonderlijke elementen met elk een eigen karakter. Het samenkomen van deze afzonderlijke karakters in de stad Zevenaar is uniek voor Nederlandse begrippen. De drie elementen zijn; centrum Zevenaar, industriegebied van de BAT-fabriek en het landgoed met Huis Sevenear. Maatschappelijk gezien zijn de elementen cruciaal geweest in de historie van Zevenaar en de ontwikkeling van de stad op dit moment.

Het doel van dit onderzoek is de kracht en het unieke karakter van Zevenaar te versterken die grotendeels bepaald worden door de drie elementen. Hiervoor wil ik de oorspronkelijke identiteit van de afzonderlijke elementen gebruiken en ze een vloeiender geheel te laten vormen. Daarbij speelt de functiescheiding van het gebied tussen privé en openbaar met de daarbij behorende gebouwen een cruciale rol. Hierbij wil ik het landschap met agrarische functie als middelpunt laten functioneren.

Door het landschap op een toegankelijkere manier onderdeel van de stadskern te laten worden, maar de cultuurhistorische waarde van het BAT-terrein te behouden, hoop ik dat het unieke karakter van Zevenaar bewaard blijft en beter tot zijn recht zal komen.

Het doel van mijn herbestemming is te onderzoeken door welke interventie de bezoeker van Zevenaar die relevantie kan beleven. Het fascinerende van de plek is het contrast tussen de stedelijke setting van het industrieel erfgoed en het wijdse uitzicht over het landschap. Door middel van mijn ontwerp zorg ik ervoor dat de elementen toegankelijk zijn en op een bewuste manier beleefd worden. Dit bereik ik door nieuwsgierigheid, spanning en verrassing op te wekken middels het gebouw.

De industriële setting (BAT terrein) heeft de grootste korrelgrootte in zijn directe omgeving. Dit is een kenmerk van de identiteit van het BAT-terrein. De compositie van de gebouwen op het BAT-terrein is een vertaling van het productieproces. De grote hal van 80 x 80 meter is het enige gebouw dat centraal is gepositioneerd; historisch gezien is dit altijd de productiehal geweest. Dit is het gebouw dat ik heb herontworpen om als koppeling te dienen tussen de stad en landschap. De uitgangspunten die in mijn ontwerp sturend waren; de bewustwording van de industriële geschiedenis, de koppeling met het landschap en het unieke karakter van het gebouw.

Studie

TU-Delft | afstudeerstudio RMIT

Rol

architect | adviseur herbestemming

Programma

Openbaar gebouw; gemeentehuis, bibliotheek en kunstcollectie

Locatie

Zevenaar

Afstudeeronderzoek | Transformatie industrieel erfgoed; BAT fabriek te Zevenaar

Related Projects
Contact Us

Voor meer informatie, neem contact op!

Not readable? Change text. captcha txt